PYXIDA%20MAGAZINE%20%202%20creat%20LOGO%

Βιταμίνη C ( L - ασκορβικό οξύ )


Το L – ασκορβικό οξύ είναι η πιο γνωστή απ’ όλες τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Ο ρόλος του για την υγεία των ζωικών οργανισμών και ιδιαίτερα του ανθρώπου είναι σημαντικότατος και ως βιταμίνη είναι αναντικατάστατη. Αν και τα περισσότερα θηλαστικά μπορούν να συνθέσουν τη βιταμίνη C, δυστυχώς τη δυνατότητα αυτή στερείται ο άνθρωπος και πρέπει να τη λαμβάνει σε καθημερινή βάση μέσω της διατροφής του.

Το όνομα της βιταμίνης προέρχεται από τη λέξη σκορβούτο, μια διαταραχή που εντοπίστηκε σε άτομα που έχουν έλλειψη βιταμίνης C και χαρακτηρίζεται από :

  • Μειωμένη επούλωση τραυμάτων

  • Αιμορραγίες ούλων

  • Ευερεθιστότητα

  • Μυικό άλγος

  • Αδυναμία

  • Απώλεια δοντιών κ.α.

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών σε όλο μας το σώμα, βοηθά στην επούλωση των πληγών και διατηρεί υγιή τα οστά, τις αρθρώσεις, τα δόντια και το δέρμα.

Είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, γι’ αυτό καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας, προστατεύοντας τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως :

  • Τα εσπεριδοειδή

  • Η παπάγια

  • Το ακτινίδιο

  • Το λάχανο

  • Η γκουάβα

  • Οι πιπεριές

  • Το μπρόκολο

  • Το κουνουπίδι

Μπορούμε να απολαμβάνουμε αυτές τις τροφές ωμές ή μαγειρεμένες, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά χάνουν τη βιταμίνη τους όταν ζεσταίνονται ή αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.


ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΙΛΙΒΗ

Καθηγήτρια Χημείας