PYXIDA%20MAGAZINE%20%202%20creat%20LOGO%

Ημέρα του AIDS


Η 1η Δεκέμβρη κάθε χρόνο είναι η ημέρα της κόκκινης κορδέλας ή αλλιώς η ημέρα και ο μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση για την ασθένεια του AIDS.

Οι πληροφορίες που μας βομβαρδίζουν κάθε χρόνο τέτοια ημέρα και τα αφιερώματα ξεχνιούνται μετά από λίγο αφήνοντας μας πολλές φορές με απορίες και ερωτηματικά. Γενικά λοιπόν μερικές πληροφορίες για την αρρώστεια αυτή που κάποτε χαρακτηρίστηκε σαν την μάστιγα της εποχής της ακολουθούν με την ελπίδα να ενημερώσουν και να ξαναθυμήσουν την ασθένεια που δεν πρέπει να θυμόμαστε μία φορά το χρόνο.

Αρχικά Γάλλοι και αργότερα Αμερικάνοι ερευνητές το 1983 ανακάλυψαν πως η καινούρια ασθένεια που προσβάλλει το ανοσολογικό σύστημα (ήδη αναγνωρισμένη το 1981 σε νέους άνδρες με ασυνήθιστες μολύνσεις και όγκους), οφείλεται σε έναν ρετροϊό τον HIV ( Human Immunodeficiency Virus).

Ο HIV-1 (1983) και ο HIV-2 (1985) είναι ρετροϊοί κατά την αναπαραγωγή των οποίων γίνονται σφάλματα στην αντιγραφή και την μεταγραφή του γονιδιώματος τους. Επειδή δεν υπάρχει μηχανισμός διόρθωσης των σφαλμάτων δημιουργείται ένας τεράστιος αριθμός διαφορετικών σχεδόν ειδών και έτσι υπάρχει πρόβλημα στη δημιουργία εμβολίων εναντίον του ιού αλλά και πρόβλημα για την ανάπτυξη αντοχής στα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Ο HIV ιός προσβάλλει τα helper Τ cells κύτταρα που είναι απαραίτητα για την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού σε μολυσματικούς παράγοντες. Μετά την μόλυνση από τον ιό το άτομο θεωρείται ¨οροθετικό¨.

Η ασθένεια του AIDS (Aquired Immune Deficiency Syndrome) ή αλλιώς Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας χρειάζεται καιρό μέχρι να αναπτυχθεί από τη στιγμή της μόλυνσης συνήθως 2 έως και 10 χρόνια ή μπορεί και περισσότερα. Ένα ποσοστό 5% του προσβαλλόμενου από τον HIV ιό, δεν αναπτύσσουν ποτέ την ασθένεια για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Ο HIV μεταδίδεται με την ερωτική επαφή(σωματικά υγρά),με το αίμα και τα παράγωγά του, με τη κοινή χρήση μολυσμένων συρίγγων ή τυχαία διάτρηση με σύριγγα και από την μητέρα στο παιδί. Ο HIV δεν μεταδίδεται μέσω υγιούς δέρματος, με οικιακά σκεύη, με το νερό της πισίνας ή της θάλασσας, μέσω των κουνουπιών και των εντόμων, με τη χειραψία και το φιλί.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό τα άτομα με HIV λοίμωξη εμφανίζουν ένα γριππώδες σύνδρομο (μοιάζει πολύ με την λοιμώδη μονοπυρήνωση) με κεφαλαλγία, αρθραλγία, μυαλγίες, πυρετό, φαρυγγίτιδα, ναυτία, έμετο, γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια, γενικευμένο κηλιτιβλατιδώδες εξάνθημα ή και ηπατοσπληνομεγαλία. Στα επόμενα στάδια η νόσος αν παραμείνει χωρίς θεραπεία έχει σαν αποτέλεσμα την εξασθένηση του ανοσοποιητικού και την εξέλιξη της ασθένειας ενώ τα συμπτώματα που παρουσιάζονται σχετίζονται με ευκαιριακές και άλλες λοιμώξεις όπως πνευμονία, τοξοπλάσμωση, μονιλίαση οισοφάγου, σάρκωμα Kaposi, σύνδρομο απίσχνασης κ.α.

Η αποφυγή της μόλυνσης συνιστάται στο να μην εισέλθει αίμα ή σωματικό υγρό από μολυσμένο άτομο στο σώμα ενός υγιούς ατόμου. Συνεπώς η χρήση προφυλακτικού, η μη συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, η μη κοινή χρήση συρίγγων και η χρήση αποστειρωμένων βελόνων για piercing (τρυπήματα) στο σώμα και τατουάζ προφυλάσσει σε μεγάλο ποσοστό.

H επιμόλυνση από τον HIV ιό μπορεί να αποφευχθεί και εξαρτάται κατά το πλείστον από εμάς. Προσέχουμε λοιπόν τον εαυτό μας και τον προφυλάσσουμε και ταυτόχρονα προφυλάσσουμε και τους γνωστούς μας έχοντας γνώση του τι αντιμετωπίζουμε.


ΘΕΩΝΗ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης ΕΠΙΜ. Β ́ ΕΣΥ