PYXIDA%20MAGAZINE%20%202%20creat%20LOGO%

Η Τέλεια Βάπτιση - Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης - Τι χρειάζεται
Καθορίστε τον προϋπολογισμό της Βάπτισης


Ένα από τα πιο σημαντικά στην οργάνωση της βάπτισης είναι να καθορίστε το ποσό που θα ξοδέψετε χωρίς να «στριμωχτείτε» για το επόμενο διάστημα. Το να καθορίσετε το κόστος της Βάπτισης είναι πολύ σημαντικό γιατί θα αποτελεί το χρήσιμο οδηγό σε κάθε βήμα της οργάνωσης. Υπάρχει μεγάλη πληθώρα σε λύσεις, σχέδια, προτάσεις για όλα τα είδη βάπτισης και μπορεί να ξεφύγετε κατά πολύ από τον προϋπολογισμό σας, αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε πολύ όμορφα πράγματα που δεν είναι τόσο ακριβά όσο θα νομίζατε.


Tip: Συζητήστε με τους γονείς και τα πεθερικά σας αν ενδιαφέρονται ή αν μπορούν να σας βοηθήσουν με τα έξοδα της βάπτισης. Μπορεί εσείς να μην το θέλετε αλλά εκείνοι να είναι πρόθυμοι (ειδικά αν δώσετε όνομα από παππού ή γιαγιά).

Βρείτε Νονά ή Νονό

Αρχικά φροντίστε να βρείτε το νονό ή τη νονά. Αφού τους βρείτε διαβάστε και πείτε τους να διαβάσουν και αυτοί τι θα θα χρειαστούν για γίνουν νονοί ώστε να είναι ενήμεροι.


Όχι μόνο σχετικά με τις αγορές για τα είδη βάπτισης αλλά και τις υποχρεώσεις τους πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη βάπτιση.


Γνωρίστε το μωρό με τη νονά ή τον νονό ώστε να υπάρχει μια οικειότητα και να μην φοβάται το μωρό όταν θα βρίσκεται στην αγκαλιά του νονού ή της νονάς. Καλό είναι να το βλέπουν συχνά μέχρι την βάπτιση.


Ενημερώστε τον νονό ή την νονά για τα έξοδα που έχει η βάπτιση ώστε να είσαστε όλοι προετοιμασμένοι.

Κλείστε την εκκλησία της Βάπτισης, Ημερομηνία και Τόπο

Συζητήστε με τον σύζυγο σας για τον τόπο, την εκκλησία και την ημερομηνία της βάπτισης.

Τόπος και εκκλησία Βάπτισης

Που θα γίνει η βάπτιση; Στην ενορία σας; Σε κάποιο ξωκλήσι; Σε κάποιο γραφικό εκκλησάκι στην εξοχή ή στην πόλη; Στον τόπο καταγωγής σας; Σε νησί; Αποφασίστε πρώτα πού θα γίνει η βάπτιση. Λάβετε υπόψιν σας ότι αν σκοπεύετέ να κάνετε βάπτιση με πολλούς καλεσμένους θα πρέπει να είναι σχετικά κοντά η εκκλησία για να μην έχετε απουσίες. Αν επιθυμείτε να βαπτίσετε κάπου μακριά ή σε νησί, θα πρέπει να σκεφτείτε το πως θα έρθουν οι νονοί και οι καλεσμένοι, που θα μείνουν (αν χρειάζεται διαμονή) αλλά και πως θα μεταφερθούν όλα τα απαραίτητα είδη βάπτισης. Μια λύση είναι και τα κτήματα που έχουν και εκκλησία μέσα οπότε μπορείτε να κάνετε μυστήριο και δεξίωση στον ίδιο χώρο χωρίς πολλές μετακινήσεις για όλους.

Ημερομηνία Βάπτισης

Πότε είναι καλύτερη εποχή για αυτό; Αν γίνει η βάπτιση μέσα στον ναό ή έξω; Αν γίνει έξω θα πρέπει να είναι καλοκαίρι ή νωρίς τον Σεπτέμβρη. Η άνοιξη είναι ριψοκίνδυνη για βροχές αν θέλετε να κάνετε τη βάπτιση έξω από το ναό ή σε κάποιο ξωκλήσι.

Συνήθως οι περισσότερες βαπτίσεις γίνονται μετά το Πάσχα και μέχρι τον Ιούλιο και οι υπόλοιπες αρχές του Φθινοπώρου. Οπότε καλό θα είναι να κλείσετε την εκκλησία τουλάχιστον 5-6 μήνες πριν τη βάπτιση για να βρείτε ανοικτές ημερομηνίες, μια και όσο πιο «δημοφιλής» είναι μια εκκλησία, τόσο πιο δύσκολο είναι να βρεις κενή ημερομηνία.

Σκεφτείτε την ώρα της Βάπτισης. Θα πρέπει να βρείτε κάποια ώρα ώστε το παιδί να μην βγει πολύ έξω από το ημερήσιο πρόγραμμα του, ειδικά αν θα ακολουθήσει δεξίωση και γλέντι. Επίσης μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε διαθέσιμη απογευματινή ώρα για τη βάπτιση γιατί μετά τις 6 συνήθως ξεκινούν οι τελέσεις γάμων. Προτιμότερες ώρες είναι οι πρωινές αλλά αυτό εξαρτάται από εσάς και το τι θα ακολουθήσει μετά τη βάπτιση. Αν απλά προσφέρετε γλυκό στο προαύλιο της εκκλησίας, η ώρα δεν είναι κάτι που πρέπει να σας απασχολεί. Αν μετά τη βάπτιση, προσφέρετε στο σπίτι σας cocktail και finger food, μπορείτε να κάνετε τη βάπτιση οποιαδήποτε ώρα. Αν όμως ακολουθήσει κάποια δεξίωση, πάρτι ή γλέντι σε κέντρο δεξιώσεων τότε σκεφτείτε ότι οι καλύτερες ώρες είναι 12 με 1 το μεσημέρι ή 6 με 7 το απόγευμα, ώστε να μην μεσολαβήσει πολύς χρόνος μεταξύ τελετής και δεξίωσης. Αν θέλετε να κεράσετε γλυκό, σνακ και ποτό στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας καλό θα είναι να επιλέξετε απόγευμα ή αργά το μεσημέρι, ώστε να είστε το τελευταίο μυστήριο της ημέρας. Σκεφτείτε επίσης ποιες είναι οι ώρες που το μωρό κοιμάται, πότε τρώει, πότε είναι ευδιάθετο και χαλαρό και προσπαθήστε να συμπίπτει η ώρα της βάπτισης με τις ώρες που το μωρό είναι ορεξάτο και δεν πεινάει ή νυστάζει.

Βρείτε Όνομα για το μωρό

Είτε σας αρέσουν τα αρχαιοελληνικά ονόματα, είτε τα Χριστιανικά, είτε θα δώσετε παραδοσιακά το όνομα του παππού ή της γιαγιάς καλό είναι να έχετε αποφασίσει με τον/την σύντροφο σας το όνομα που θα δώσετε στο παιδί πριν τη βάπτιση. Ενημερώστε τους νονούς και παππούδες, γιαγιάδες ώστε να το ξέρουν πριν το μυστήριο για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, παρεξηγήσεις ή ότι άλλο μπορεί να χαλάσει τη μέρα. Δεν θα θέλετε στις φωτογραφίες να βλέπετε κατσουφιασμένα και «ξινισμένα» πρόσωπα.

Το μυστήριο της Βάπτισης έχει και αυτό τη γραφειοκρατία του. Αφού έχετε βρει όνομα, το νονό ή τη νονά, έχετε κλείσει ημερομηνία και ώρα και εκκλησία θα χρειαστεί να συγκεντρώσετε τα απαραίτητητα έγγραφα .Για να κλείσετε την εκκλησία θα χρειαστείτε ληξιαρχική γέννηση (με σήμανση για βάπτιση) του παιδιού, πιστοποιητικό γάμου και αστυνομικές ταυτότητες δικές σας και των νονών. Θα χρειαστεί να υπογράψετε για το όνομα και θρήσκευμα του μωρού πριν το μυστήριο. Οι νονοί θα χρειαστεί να δηλώσουν τα στοιχεία τους και να υπογράψουν.

Οι νονοί πληρώνουν και τα λειτουργικά έξοδα της εκκλησίας για τη βάπτιση οπότε καλό είναι να τα ρωτήσετε από πριν. Μετά την τελετή ο ιερέας θα σας δώσει πιστοποιητικό βάπτισης για να το πάτε στο ληξιαρχείο που ανήκετε και εκεί θα δηλώσετε και το όνομα του παιδιού. Πλέον η βάπτιση δηλώνει μόνο το θρήσκευμα του παιδιού και όχι το κύριο όνομα. Η ονοματοδοσία γίνεται στο ληξιαρχείο.

Οι Προσκεκλημένοι της Βάπτισης – Λίστα καλεσμένων

Φτιάξτε τη λίστα των καλεσμένων σας, ώστε να γνωρίζετε πόσα προσκλητήρια, γλυκά, μαρτυρικά θα χρειαστείτε για τη βάπτιση. Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε τους νονούς αν θα καλέσουν και εκείνοι άλλα άτομα, όπως και τους γονείς και τα πεθερικά σας.

Αν κάνετε και δεξίωση μετά, υπολογίστε πόσα άτομα θα προσκαλέσετε, γράψτε τα σε χαρτί συνυπολογίζοντας τα παιδιά και τις ηλικίες τους για να δείτε πόσα παιδικά μενού θα χρειαστείτε. Τα παιδικά μενού είναι πιο οικονομικά από τα μενού για τους μεγάλους ενώ συνήθως δεν χρεώνονται τα μωρά κάτω των τριών ετών.

Ο αριθμός των παιδιών και οι ηλικίες τους θα καθορίσουν επίσης πόσες παιδικές μπομπονιέρες θα χρειαστείτε, αν θα χρειαστείτε διασκεδαστή (και πόσους) για τα παιδιά ή δωράκια που μπορεί να θέλετε να προσφέρετε στους μικρούς καλεσμένους. Αυτά θα σας βοηθήσουν να υπολογίσετε το κόστος των παραπάνω ώστε να μείνετε εντός του προϋπολογισμού σας και να μην ξεφύγετε.Φωτογράφος για τη Βάπτιση


Αν και λογικά θα έχετε ήδη μια πρώτη εμπειρία και επαφή από το γάμο σας, από τα πιο σημαντικά μιας βάπτισης είναι η φωτογράφηση (και βιντεοσκόπηση της). Η αλήθεια είναι ότι αυτά σας μένουν στο τέλος και φτιάχνουν τις αναμνήσεις! Για αυτό θα πρέπει να επιλέξετε τον κατάλληλο φωτογράφο για την βάπτιση, αυτός θα κρατήσει ζωντανή εκείνη τη στιγμή. Δείτε δείγματα δουλειάς του πριν τον κλείσετε και πάρτε προσφορά για φωτογράφιση βάπτισης από έναν ή περισσότερους φωτογράφους μια και υπάρχουν πολλές επιλογές και διαφορετικά πακέτα για να επιλέξετε.


Θέμα της Βάπτισης


Πριν προχωρήσετε με τα προσκλητήρια και τις μπομπονιέρες και τον στολισμό θα πρέπει να έχετε αποφασίσει ποιο θα είναι το θέμα της βάπτισης και το ύφος που θα έχει. Βρείτε έναν θεματικό άξονα και δημιουργήστε μια γιορτινή και χαρούμενη ατμόσφαιρα.

Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές (πχ. Νεράιδες του δάσους, Χάρι Πότερ, Πεταλούδες, θάλασσα, μονόκεροι, vintage, μικρός πειρατής, ποδοσφαιριστής, κήπος με λουλούδια, Πινόκιο, άλογα κλπ.) και μπορείτε να κινηθείτε σε άπειρους συνδυασμούς χρωμάτων (μπλε, ροζ, λιλά, σε παλ αποχρώσεις, μπεζ χρυσό και ότι άλλο φανταστείτε. Τα υλικά για τη διακόσμηση της βάπτισης είναι και αυτά αμέτρητα, τούλια, υφάσματα, λουλούδια, κατασκευές και πάρα πολλά άλλα. Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε μόνοι σας, υπάρχουν επαγγελματίες του χώρου που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Το κόστος του στολισμού το καθορίζουν οι επιλογές σας οπότε μπορείτε να κινηθείτε από πολύ οικονομικές έως και πολύ ακριβές λύσεις. Ξεκαθαρίστε με τον νονό ή τη νονά ποιος θα καλύψει το κόστος του στολισμού της εκκλησίας, η δική σας σίγουρη υποχρέωση είναι ο στολισμός της δεξίωσης, εφόσον κάνετε.

Στολισμός Βάπτισης


Ο στολισμός της κολυμπήθρας είναι μια από τις υποχρεώσεις του νονού. Ο στολισμός της εκκλησίας (αν το επιτρέπει η εκκλησία) είναι μια άλλη περίπτωση. Σε κάποια μέρη ανήκει στις υποχρεώσεις του νονού ή της νονάς και σε άλλα ανήκει στις υποχρεώσεις των γονιών. Καλό είναι να το συζητήσετε (γονείς και νονοί) και να συμφωνήσετε ποιος θα αναλάβει αυτό το έξοδο και τι ύφος θα έχει ο στολισμός. Ο στολισμός του χώρου δεξίωσης ανήκει στις υποχρεώσεις των γονιών.

Υπάρχουν απλές λύσεις όπως μπαλόνια (συνθέσεις με ανθρωπάκι και μπαλόνια) που κοστίζουν γύρω στα 40 ευρώ και πολύ περίπλοκοι στολισμοί με λουλούδια, τούλια, κατασκευές, υφάσματα, ποδήλατα, άμαξες και στολίδια που ανεβάζουν κατά πολύ το κόστος. Η επιλογή είναι δική σας.

Οργάνωση Βάπτισης – Στολισμός Εκκλησίας

Ο στολισμός θα πρέπει να ταιριάζει με το θέμα της βάπτισης, πχ. Ρομαντικό, vintage, floral, μονόκεροι, πειρατές, στρουμφάκια, θάλασσα, πρίγκιπες και πριγκίπισσές, σε χρώματα μπλε, ροζ, λιλά, χρυσό, οι επιλογές είναι αμέτρητες.

Tip: Τον στολισμό της εκκλησίας μετά τη βάπτιση μπορείτε να τον μεταφέρετε και να στολίσετε το χώρο της δεξίωσης.


Δεξίωση Βάπτισης


Το τι θα κάνετε μετά τη βάπτιση για να γιορτάσετε το γεγονός είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα και εξαρτάται κυρίως από τον προϋπολογισμό σας και αν θα κάνετε τη βάπτιση σε στενό οικογενειακό κύκλο ή με πολλούς καλεσμένους. Μπορείτε μετά τη βάπτιση να κεράσετε τους καλεσμένους σνακ και κάποιο cocktail στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας εφόσον το επιτρέπει η ώρα της βάπτισης και δεν ακολουθεί άλλη βάφτιση ή γάμος. Θα χρειαστείτε ένα καλό catering που θα αναλάβει τη διαμόρφωση του χώρου, τον εξοπλισμό, το φαγητό και τα ποτά. Καλό είναι να είστε το τελευταίο μυστήριο της ημέρας.

Ακόμα μπορείτε να κάνετε πάρτι, τραπέζι ακόμα και γλέντι στο σπίτι σας εφόσον το επιθυμείτε και να έχετε έτοιμα τα φαγητά ή να έχετε κλείσει κάποιο catering που θα αναλάβει τον εξοπλισμό, το σερβίρισμα, το φαγητό και τα ποτά (Το καθάρισμα μετά δεν το γλυτώνετε). Σκεφτείτε πόσους μικρούς καλεσμένους έχετε και τι θα τους κάνετε (ή τι θα κάνουν αυτοί στο σπίτι σας), αν έχετε κήπο ή βεράντα ώστε να απασχοληθούν ή διαμορφώστε κάποιον χώρο ώστε να απασχολούνται εκεί.

Αν δεν κάνετε δεξίωση μπορείτε ακόμα να πάτε με τους πιο κοντινούς συγγενείς (το λεγόμενο σόι) τους νονούς και μερικούς καλούς φίλους για φαγητό σε κάποια ταβέρνα ή εστιατόριο. Καλό είναι να έχετε κλείσει τραπέζι και να έχετε ενημερώσει ποιους θα καλέσετε από πριν (για αποφυγή παρεξηγήσεων).

Εάν αποφασίσετε να κάνετε δεξίωση τότε οι επιλογές είναι ακόμα περισσότερες. Μπορείτε να κλείσετε κάποιο κτήμα, εστιατόριο, ταβέρνα, ξενοδοχείο ή χώρο εκδηλώσεων με καθιστό γεύμα «σερβιριστό» ή μπουφέ.

Λάβετε υπόψιν σας:

  • Την εποχή, ώστε να ψάξετε για ανοικτό ή κλειστό χώρο για τη δεξίωση

  • Την ώρα, ώστε να μην μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από την ώρα της βάπτισης μέχρι την ώρα της δεξίωσης για να μην ταλαιπωρηθεί το παιδί ή οι καλεσμένοι

  • Τον αριθμό των καλεσμένων

  • Την απόσταση από την εκκλησία μέχρι τον χώρο της δεξίωσης για να μην ταλαιπωρηθεί το παιδί, εσείς και οι καλεσμένοι

Ακόμα μπορείτε να κάνετε πάρτι, τραπέζι ακόμα και γλέντι στο σπίτι σας εφόσον το επιθυμείτε και να έχετε έτοιμα τα φαγητά ή να έχετε κλείσει κάποιο catering που θα αναλάβει τον εξοπλισμό, το σερβίρισμα, το φαγητό και τα ποτά (Το καθάρισμα μετά δεν το γλυτώνετε). Σκεφτείτε πόσους μικρούς καλεσμένους έχετε και τι θα τους κάνετε (ή τι θα κάνουν αυτοί στο σπίτι σας), αν έχετε κήπο ή βεράντα ώστε να απασχοληθούν ή διαμορφώστε κάποιον χώρο ώστε να απασχολούνται εκεί.

Αν δεν κάνετε δεξίωση μπορείτε ακόμα να πάτε με τους πιο κοντινούς συγγενείς (το λεγόμενο σόι) τους νονούς και μερικούς καλούς φίλους για φαγητό σε κάποια ταβέρνα ή εστιατόριο. Καλό είναι να έχετε κλείσει τραπέζι και να έχετε ενημερώσει ποιους θα καλέσετε από πριν (για αποφυγή παρεξηγήσεων).

Εάν αποφασίσετε να κάνετε δεξίωση τότε οι επιλογές είναι ακόμα περισσότερες. Μπορείτε να κλείσετε κάποιο κτήμα, εστιατόριο, ταβέρνα, ξενοδοχείο ή χώρο εκδηλώσεων με καθιστό γεύμα «σερβιριστό» ή μπουφέ.

Λάβετε υπόψιν σας:

  • Την εποχή, ώστε να ψάξετε για ανοικτό ή κλειστό χώρο για τη δεξίωση

  • Την ώρα, ώστε να μην μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από την ώρα της βάπτισης μέχρι την ώρα της δεξίωσης για να μην ταλαιπωρηθεί το παιδί ή οι καλεσμένοι

  • Τον αριθμό των καλεσμένων

  • Την απόσταση από την εκκλησία μέχρι τον χώρο της δεξίωσης για να μην ταλαιπωρηθεί το παιδί, εσείς και οι καλεσμένοι

Απασχόληση των παιδιών

Σε κάθε περίπτωση σκεφτείτε τα μικρά παιδιά, φροντίστε να έχουν δικό τους χώρο για να φάνε και παιδικό μενού ώστε να περάσουν καλά! Μπορείτε να πάρετε κάποιον επαγγελματία διασκεδαστή, ανιματέρ, κλόουν, μάγο για τη διασκέδαση τους ή παιδαγωγούς για να τα απασχολήσουν δημιουργικά. Μπορείτε να βρείτε διάφορα πακέτα που περιλαμβάνουν μπαλονοκατασκευές, face painting, παντομίμα, καραόκε, κυνήγι θησαυρού, χορό, ομαδικά παιχνίδια, κουκλοθέατρο ή ακόμη και ταχυδακτυλουργικά κόλπα και άλλα. Σε πολλούς χώρους δεξιώσεων υπάρχουν και φουσκωτά παιχνίδια ή ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για παιδιά ή παιδική χαρά. Έτσι και τα παιδιά θα περάσουν καλά και οι γονείς θα είναι πιο χαλαροί να απολαύσουν μαζί σας τον εορτασμό της βάπτισης.

Στολισμός χώρου δεξίωσης της Βάπτισης

Μην ξεχάσετε ότι καλό είναι να στολίσετε το χώρο της δεξίωσης στο ίδιο ύφος με το στολισμό της βάπτισης. Οι χώροι δεξιώσεων έχουν συνήθως γυάλες, γλάστρες και υφάσματα που μπορεί να σας ταιριάζουν και να τα χρησιμοποιήσετε βάζοντας μικρές πινελιές ώστε να απογειώσετε τη διακόσμηση του χώρου.

Τραπέζι ευχών – Βιβλίο Ευχών

Ακόμα μπορείτε να δημιουργήσετε μια γωνιά για το τραπέζι των ευχών. Βάλτε πάνω το βιβλίο των ευχών ώστε οι καλεσμένοι να σας γράψουν τις ευχές τους για τη βάπτιση του παιδιού και διακοσμήστε το με κεράκια, γυάλες και δίσκους με γλυκίσματα ή και δωράκια για τα παιδιά.

Candy bar

Είναι πλέον πολύ συνηθισμένο η δημιουργία Candy bar γεμάτη με γλυκίσματα και λιχουδιές σε κάποιο χώρο της δεξίωσης (ο χώρος λατρείας για μικρούς και μεγάλους). Μπορείτε να βάλετε ότι γλύκισμα μπορείτε να φανταστείτε cupcakes, marshmallows, κουφετάκια με διάφορες γεύσεις σε διάφορα χρώματα, smarties, γλειφιτζούρια, χρωματιστά popcorn, τούρτες, cake pops, cookies, χυμούς, smoothies ή ότι άλλο θέλετε.

Το candy bar μπορείτε να το στήσετε και έξω από την εκκλησία αν δεν κάνετε δεξίωση.

Μην ξεχάσετε τη λίστα των καλεσμένων και το πλάνο για τη δεξίωση της βάπτισης ώστε να γνωρίζουν οι καλεσμένοι σας σε ποιο τραπέζι θα καθίσουν. Φροντίστε να έχετε επιβεβαιώσει πόσοι από τους καλεσμένους σας θα παρευρεθούν ώστε να μην χρεωθείτε για παραπάνω άτομα από όσα πραγματικά θα έρθουν. Μην περιμένετε επιβεβαίωση από τους καλεσμένους αλλά λίγες μέρες πριν την βάπτιση πάρτε τηλέφωνο και ρωτήστε όσους δεν σας έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους.


Μουσική


Για να μην αγχώνεστε για τη μουσική την ώρα της δεξίωσης ή του πάρτι, φροντίστε να έχετε κλείσει έναν καλό dj που θα αναλάβει τον ηχητικό εξοπλισμό και τις μουσικές επιλογές ώστε να ξεσηκώσει τον κόσμο και να περάσετε όλοι τέλεια! Tip: Αν προσκαλέσετε όλους τους καλεσμένους στη δεξίωση, δεν χρειάζεται να χαιρετήσετε στην εκκλησία, μια και θα τους δείτε όλους αργότερα στο χώρο της δεξίωσης. Αν δεν είναι όλοι καλεσμένοι στη δεξίωση τότε θα πρέπει να τους χαιρετήσετε όλους στην εκκλησία μετά τη βάπτιση.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΟΥΙΖΟΥ

Υπεύθυνη καταστήματος ειδών βάπτισης και στολισμού