PYXIDA%20MAGAZINE%20%202%20creat%20LOGO%

Νηστεία και Άσκηση


Η Σαρακοστή είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια και η αυστηρότερη νηστεία του έτους. Θρησκευτικά, αποτελεί περίοδο ψυχολογικής και σωματικής προετοιμασίας για το Πάσχα που χαρακτηρίζεται από την αποχή τόσο διατροφικών όσο και πνευματικών απολαύσεων και υπερβολών.

Σήμερα, μεγάλος αριθμός ατόμων επιλέγει να ακολουθήσει τη σαρακοστιανή νηστεία για λόγους υγείας και αποτοξίνωσης.


Η αλήθεια είναι πως τα οφέλη της νηστείας στην υγεία μπορούν να είναι πολλά και σημαντικά:

  • Αποτοξίνωση του οργανισμού και εξομάλυνση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

  •  Ενίσχυση του ανοσοποιητικού λόγω της αυξημένης κατανάλωσης αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών από τη μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών, ζυμαρικών και ξηρών καρπών.

  •  Βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου και καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας χάρη στην υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών.

  •  Μείωση σωματικού βάρους μιας και ο αποκλεισμός των ζωικών τροφίμων συνήθως συνεπάγεται τη μειωμένη πρόσληψη λιπαρών και θερμίδων.

Πώς να συνδυάσετε γυμναστική με νηστεία!!!!

Ρίξτε τους ρυθμούς της άσκησης, καθώς ο οργανισμός δεν παίρνει την ίδια ποσότητα ενέργειας από τις τροφές.


Προτιμήστε το περπάτημα ή το τζόκινγκ, αντί για το τρέξιμο υψηλής έντασης που επιταχύνει επίσης τους χτύπους της καρδιάς, αλλά δεν καταπονεί το σώμα.


Ασχοληθείτε με yoga ή Πιλάτες, που βασίζονται σε απαλές, αργές κινήσεις προσφέροντας τόνωση, χωρίς εξάντληση.


Προτιμήστε ασκήσεις αντοχής, παρά αερόβια άσκηση. Οι ασκήσεις αντοχής αποβάλλουν τις τοξίνες τους οργανισμού βελτιώνοντας τη λειτουργία των λεμφαδένων.


Ακούστε το σώμα σας και μην ξεπερνάτε τα όρια, αφού η νηστεία αλλάζει τον μεταβολισμό και τις αντοχές του σώματος.


Πώς μπορούν να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες του οργανισμού για πρόσληψη σιδήρου, ασβεστίου, πρωτεΐνης και ενέργειας;


Σίδηρος: η πολυήμερη αποχή από το κρέας και τα πουλερικά σε συνδυασμό με την έντονη φυσική δραστηριότητα ενδέχεται να προκαλέσουν μείωση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα, ιδιαίτερα σε άτομα «ευαίσθητα» όπως οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία που ασκούνται συστηματικά.

Η ενίσχυση της διατροφής με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο και σπανάκι, όσπρια όπως φακές και φασόλια, αποξηραμένα φρούτα και μελάσα μπορεί να συμβάλλει στην ικανοποιητική πρόσληψη σιδήρου.


Ασβέστιο: ιδιαίτερα σημαντικό για τη μυοσκελετική υγεία. Η πρόσληψη του είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Ωστόσο, οι ανάγκες του οργανισμού μπορούν να καλυφθούν επαρκώς και από προϊόντα φυτικής προέλευσης όπως τα φυτικά ροφήματα (σόγιας,

αμυγδάλου, καρύδας κλπ), τα αμύγδαλα, τα Βραζιλιάνικα φιστίκια, η σόγια, το σουσάμι, το ταχίνι, τα σύκα, τα αποξηραμένα φρούτα όπως τα βερίκοκα, το μπρόκολο, το λάχανο και οι μπάμιες.


Πρωτεΐνη: απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και τη διατήρηση του μυϊκού ιστού. Βασική πηγή πρωτεΐνης κατά την περίοδο της νηστείας αποτελούν τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα μανιτάρια, το σουσάμι και οι ξηροί καρποί.


Τι προσέχουμε τις ημέρες της νηστείας:

H κατανάλωση αρκετής ποσότητας σαλατικών προκαλεί σημαντικό αίσθημα κορεσμού λόγω των φυτικών ινών και εμποδίζει τις μεγάλες ποσότητες στα κυρίως γεύματα.


Μετρίασε το λάδι και τις ελιές. Αν και αποτελούν μια σημαντική πηγή καλών λιπαρών, ωφέλιμα για την υγεία και την καρδιά, δεν παύουν να αυξάνουν τις θερμίδες.


Τα θαλασσινά είναι μια πολύ καλή πηγή φωσφόρου, σιδήρου και βιταμινών Β.

Ακόμα και αν έχεις υψηλή χοληστερόλη μπορείς να τα καταναλώνεις (πάντα με μέτρo, 100-150 γρ ημερησίως).


Η υπερκατανάλωση των φρούτων (2-3 μερίδες φρούτα είναι η διατροφική σύσταση) θα επιφέρει απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης και αμέσως ύστερα απότομη μείωση (αντιδραστική υπογλυκαιμία) με αποτέλεσμα να πεινάσετε πιο γρήγορα. Προτίμησε να συνδυάσεις ένα φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς.


Προσοχή στις μεγάλες μερίδες. Το ότι μετρίασες το λάδι στα νηστίσιμα φαγητά δεν σημαίνει ότι μπορείς να καταναλώσεις μεγάλη μερίδα.


Ακολούθησε τακτά γεύματα για εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στον οργανισμό σου.

Προσοχή στα νηστίσιμα γλυκά. Ο χαλβάς, για παράδειγμα, είναι από τις κύριες πηγές

υδατανθράκων γι’ αυτό προτιμήστε μικρές μερίδες (μέχρι 100 γρ) και καταναλώστε αμέσως μετά ένα ρόφημα χωρίς ζάχαρη.


ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

LA ATHLETIC LAB