PYXIDA%20MAGAZINE%20%202%20creat%20LOGO%

Πείτε αντίο στην οσφυαλγία με τη σωστή άθληση

Ένας άνθρωπος είναι 80% πιο ευπρόσβλητος να νοσήσει από παθήσεις της σπονδυλικής στήλης εξαιτίας της καθιστικής ζωής, της λαθεμένης στάσης του σώματος, του υπερβολικού βάρους, των συνθηκών εργασίας και γενικώς του συχνού stress που δέχεται.

Στη χώρα μας, το 60-80% του πληθυσμού, υποφέρει από πόνους στη μέση. Οι μισοί από αυτούς θα υποτροπιάσουν, δηλαδή θα ξαναπονέσουν στη μέση τους, τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια, ενώ περίπου το 20% των ασθενών θα παραπονιέται για μόνιμο και χρόνιο πόνο στη μέση. Πολύ πιο συχνά υποφέρουν άτομα μέσης ηλικίας (30-50 ετών).

Προτείνεται να διορθώσετε τη στάση σας εάν

  • Εργάζεστε όλη μέρα καθιστός σε γραφείο ή μπροστά σε έναν υπολογιστή

  • Βουλιάζετε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση

  • Κοιμάστε σε στώμα που είναι είτε πολύ σκληρό είτε πολύ μαλακό

  • Στέκεστε γέρνοντας την πλάτη ή τους ώμους σας

Η οσφυαλγία, ανεξάρτητα από που προέρχεται ή τον πόνο που προκαλεί, αναγκάζει τον ασθενή να περιορίσει τη δραστηριότητά του, να μείνει στο σπίτι ή ακόμη και στο κρεβάτι. Με το πέρασμα του χρόνου, επέρχεται μια προοδευτική μείωση της σωστής κινητικότητας των σπονδυλικών αρθρώσεων, διαταρράσσοντας τη φυσιολογική λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης η οποία δύναται να παρενοχλήσει τα νεύρα που διέρχονται από αυτή. Στην οξεία φάση δεν ενδείκνυνται οι ασκήσεις, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να χειροτερέψει ή να υποτροπιάσει ο ασθενής.


Με τη σταδιακή υποχώρηση του πόνου πρέπει να επιβληθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων για την τόνωση των οσφυϊκών και γενικότερα των μυών του κορμού.

Έτσι επιτυγχάνεται η βελτίωση της κινητικότητας και της δύναμης και η σωστή αντίληψη της μηχανικής συμπεριφοράς της σπονδυλικής στήλης στις διάφορες στάσεις και κινήσεις.


Το πρόγραμμα της κινησιοθεραπείας περιλαμβάνει ασκήσεις προοδευτικής δυσκολίας, οι οποίες στοχεύουν στην αύξηση της ελαστικότητας, της δύναμης και της αντοχής των κοιλιακών, των ραχιαίων και των γλουτιαίων μυών, γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη μυϊκής ζώνης στην περιοχή της οσφύος η οποία καλείται να ανταπεξέλθει σε μεγάλα φορτία.


Η τακτική εξάσκηση (γυμναστική) του κορμού θα βοηθήσει να

  • Δυναμώσουν οι μύες που στηρίζουν την μέση

  • Τεντώσουν σφιγμένες αρθρώσεις, μύες και σύνδεσμοι

  • Αυξηθεί η ευκινησία

  • Βελτιωθεί η στάση σώματος

1. Το Κλινικό Πιλάτες, ο βασιλιάς για τους μύες του κορμού

Το Κλινικό πιλάτες είναι η ιδανική επιλογή και η πρώτη στην προτίμηση των ασθενών με προβλήματα στην σπονδυλική στήλη. Επιπλέον, συνιστάται και από πολλούς ορθοπαιδικούς.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο με ασκήσεις που θα δυναμώσουν ολόκληρο το σώμα, θα διατείνουν τους μύες και θα ευθυγραμμίσουν την πολύπαθη σπονδυλική μας στήλη.

2. Ανακουφίστε την πλάτη σας με την κολύμβηση

Ιδανική για όσους θέλουν να ενισχύσουν τους μύες της ωμικής ζώνης και του κορμού. Λόγω της άνωσης μέσα στο νερό, οι μύες εργάζονται χωρίς κανένα κίνδυνο τραυματισμού, ενώ παράλληλα το ίδιο το νερό φέρει αντίσταση στις κινήσεις με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος σε όλους τους μύες που συσπώνται.

3. Ενδυναμώστε το μυικό σας σύστημα με το στατικό ποδήλατο

Η ποδηλασία συνιστάται για τα άτομα που πάσχουν από πόνους στην πλάτη. 20-30 λεπτά ποδηλασίας σε στατικό ποδήλατο ημερησίως βοηθά στη διατήρηση της αερόβιας δραστηριότητας. Στη σωστή θέση, η πλάτη είναι ελαφρώς τεντωμένη και λειτουργεί χωρίς να πιέζει. Προσέξτε να μην ρυθμίσετε τη σέλα σας πολύ χαμηλά, διότι θα προκαλέσει πόνους στο γόνατο.

4. Πεζοπορία, για τόνωση και καθημερινή ενδυνάμωση

Το περπάτημα ενδυναμώνει και ενισχύει τους μύες της πλάτης. Ιδανικά προτείνεται μια ώρα περπάτημα την ημέρα, φροντίζοντας όμως να φοράτε τα κατάλληλα υποδήματα.

5. Γιόγκα, για να συνδυάσετε τη δύναμη και την ευελιξία

Οι στάσεις στην γιόγκα ενισχύουν και τεντώνουν όλους τους μύες του σώματος, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά την κινητικότητα και την ευελιξία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ορθή εκτέλεση ορισμένων στάσεων που είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και δύνατο να βλάψουν την πλάτη σας αν δεν έχετε επίβλεψη από έναν ειδικό.

6. Αναρρίχηση, για εκγύμναση στα ύψη

Κατ΄αρχήν να επισημάνουμε ότι η αναρρίχηση είναι άθλημα δύναμης με το οποίο

γυμνάζονται όλοι οι μύες του κορμού και ειδικά τα χέρια, οι ώμοι, η πλάτη και το στήθος.

Θυμηθείτε όμως να μην παραλείπετε τις διατάσεις στο τέλος κάθε προπόνησης και να

προθερμανθείτε καλά πριν ξεκινήσετε την αναρρίχηση ώστε να αποφύγετε τυχόν

τραυματισμούς.


Εάν υποφέρετε από πόνους στη σπονδυλική στήλη θα πρέπει να αποφεύγετε....

Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις, το βόλεϊ, τις πολεμικές τέχνες, την άρση βαρών την κωπηλασία, το τρέξιμο, τον χορό, το μπαλέτο, το γκόλφ, το μπόουλινγκ, την ιππασία και την ιστιοπλοϊα καθώς συνοδεύονται από υπερβολικές κινήσεις του σώματος και επιφέρουν δυσάρεστα συμπτώματα σε μια ευαίσθητη σπονδυλική στήλη.

ΛΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ

Πτυχίο Φυσικοθεραπείας

Μsc,  Μεταβολικά Νοσήματα Οστών

Ιατρικής Αθηνών