PYXIDA%20MAGAZINE%20%202%20creat%20LOGO%

Συνταγές και Έθιμα για την ΚΥΡΙΑΚΗ της ΤΥΡΙΝΗΣ



Λίγες μέρες έμειναν πριν την Καθαρά Δευτέρα και την έναρξη της Σαρακοστής.

Η Τρίτη εβδομάδα των Απόκρεω ονομάζεται Τυροφάγος ή Τυρινή ή Μακαρονού. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα γαλακτομικά προϊόντα.

Την τιμητική τους έχουν οι τυρόπιτες, οι γαλατόπιτες, με ή χωρίς φύλλο, τα μπουρέκια,οι μπογάτσες.

Οι μακαρονόπιτες είναι επίσης ένα πολύ συνηθισμένο πιάτο των ημερών ( με φύλλο ή χωρίς). Η συνταγή: 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο, 1 πακέτο φύλλο κρούστας, 1 λίτρο γάλα, 500 γρ. Φέτα, 4 αυγά, βούτυρο ή ελαιόλαδο για τα φύλλα κρούστας, αλάτι, πιπέρι.


Εκτέλεση: Βράζουμε τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε στην ίδια κατσαρόλα το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά  και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια. Προσθέτουμε τη φέτα

χοντροθρυμματισμένη με το πιρούνι και τα αβγά χτυπημένα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα.

Ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα.

Χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα και ψήνουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


Οι κουρκουτόπιτες είναι η τέλεια λύση: Συγκεκριμένα οι ηπειρώτικες τυρόπιτες δίχως φύλλο, γνωστές με το όνομα ζαρκόπιτες, ζυμαρόπιτες, αλευρόπιτες, κασόπιτες κ.ά., είναι μια πανεύκολη και εξαίσια πρόταση. Η συνταγή πανεύκολη: Φτιάχνετε έναν πυκνό χυλό από νερό με αλεύρι, ρίχνετε μπόλικα τριμμένα τυριά (κυρίως φέτα, αλλά μπορείτε να προσθέσετε και άλλα όπως κεφαλοτύρι, Μετσοβόνε, μυζήθρα ή άλλα), προσθέτετε γιαούρτι, αυγά και λάδι και αδειάζετε το χυλό σε ένα ταψί, ώστε ο χυλός να έχει πάχος μέχρι 2 εκ. Ψήνεται την πίτα μέχρι να ροδίσει.


Η συνταγή για την γαλατόπιτα φανταστική: Χτυπάτε αυγά σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε μπόλικο γάλα και λίγο αλεύρι για να γίνει ένας αραιός χυλός, ρίχνετε λάδι και λίγο αλάτι και ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 1 ώρα, μέχρι η επιφάνεια να κάνει μια σκούρα και χρυσαφένια κρούστα. Συνοδεύεται (όποιος θέλει ) με ένα μεγάλο τυρί φέτα.


Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας τα υπολείμματα του φαγητού από τη γιορτή της τυροφάγου μένουν στο τραπέζι μέχρι το επόμενο πρωί για την περίπτωση που το φάντασμα του σπιτιού πεινάσει τη νύχτα (Μήλο-Κέα).


Σε άλλα μέρη της Ελλάδας το βραδυνό γεύμα τελειώνει με αυγά βρασμένα. Ο συμβολισμός είναι ότι σφραγίζεται το στόμα με αυγό και ανοίγει το στόμα με αυγό το Πάσχα.


Στην Καστοριά ένα αυγό δένεται στην άκρη μιας κλωστής και περνάει γρήγορα από στόμα σε στόμα. Το άτομο που καταφέρνει να το πιάσει είναι νικητής.


Η ομάδα του ΠΥΞΙΔΑmagazine σας εύχεται:

Καλή Σαρακοστή