PYXIDA%20MAGAZINE%20%202%20creat%20LOGO%

28η Οκτωβρίου 1940Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε την 28η Οκτωβρίου ως ημέρα εθνικής εορτής, επετειακή ημερομηνία του «ΟΧΙ» του 1940, που γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο στη χώρα μας. Και ενώ πολλοί από εμάς τιμούμε την ημέρα αυτή με τη συμμετοχή ή την παρουσία μας στις παρελάσεις και τις επίσημες εορτές, γνωρίζουμε, άραγε, τι πραγματικά συνέβη την ιστορική Δευτέρα 28 Οκτωβρίου του 1940;

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είχε αρχίσει περίπου 14 μήνες νωρίτερα και με την είσοδο του στα Βαλκάνια η συμμετοχή της Ελλάδας δεν θα αργούσε να φτάσει. Ως σταυροδρόμι Ευρώπης - Ασίας, δυτικού και ανατολικού κόσμου, με σημαντικά στρατηγικά σημεία, η μέρα αυτή ήταν πολύ κοντά, παρά τις επιδιώξεις του Ιωάννη Μεταξά να αποφύγει τον πόλεμο. Έτσι, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, επιδόθηκε τελεσίγραφο από τον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι στον Ιωάννη Μεταξά, με το οποίο απαιτήθηκε ωμά "γη και ύδωρ", η είσοδος δηλαδή ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα και η παραχώρηση ορισμένων στρατηγικών θέσεων της χώρας. Η αρνητική απάντηση που έλαβε ο πρέσβης, το ιστορικό «ΟΧΙ» του δικτάτορα, ο οποίος μιλούσε εξ ονόματος ολόκληρου του ελληνικού λαού, σηματοδότησε και την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Ο δικτάτορας της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι έστειλε τα άριστα εξοπλισμένα στρατεύματα του εναντίον της Ελλάδας, μιας χώρας με ισχνότερη στρατιωτική δύναμη, θεωρώντας τη νίκη δεδομένη. Αυτό που δεν είχε υπολογίσει όμως ήταν η γενναιότητα των Ελλήνων και η τεράστια αγάπη τους για την πατρίδα, που οδήγησε σε αξιοσημείωτη, σθεναρή αντίσταση, σπουδαία αντεπίθεση και απελευθέρωση πολλών εδαφών. Οι νίκες που σημείωσαν οι Έλληνες ήταν εντελώς απροσδόκητες για τους Ιταλούς. Ο ολιγάνθρωπος ελληνικός στρατός είχε καταφέρει το απίθανο: να νικήσει, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή της συμμετοχής της Γερμανίας στον πόλεμο, τον ισχυρότατο και πλήρως εξοπλισμένο ιταλικό στρατό, χάρη στο ψυχικό σθένος και τη γενναιότητα του. Χάρη στην πίστη του στην ιδέα μιας ελεύθερης Ελλάδας. Και αυτό αποδείχθηκε ισχυρότερο ενός καλά προετοιμασμένου στρατού.

Με τον εορτασμό της εν λόγω ημέρας συμβαίνει κάτι παράδοξο. Ενώ οι περισσότερες χώρες γιορτάζουν και έχουν καθιερώσει ως αργία την ημέρα της λήξης του Β’ παγκοσμίου πολέμου, η Ελλάδα γιορτάζει την ημέρα της εισόδου της σε αυτόν. Πρέπει άραγε αυτό να μας εκπλήσσει, αν λάβουμε υπόψιν μας τη γενναιότητα και τη φιλοπατρία που χρειάζεται για να δεχτεί κανείς εκούσια τις κακουχίες ενός πολέμου, προκειμένου να μην παραδοθεί στον εχθρό; Δικαίως λοιπόν η ημέρα αυτή γεννάει αισθήματα δέους και εθνικής υπερηφάνειας στους Έλληνες. Ωστόσο, το ιστορικό αυτό γεγονός δεν πρέπει να αφήνει ανεπηρέαστο κανένα, Έλληνα ή μη, αφού είναι η απόδειξη ότι το ψυχικό σθένος και η πίστη στα ιδανικά μας μπορεί να υπερνικήσει ακόμα και τον ισχυρότερο εχθρό. Ας είναι λοιπόν αυτή η μέρα παράδειγμα τόλμης για όλο τον κόσμο.


ΝΕΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

Αρτέμιδος