PYXIDA%20MAGAZINE%20%202%20creat%20LOGO%

Thai Massage:Θεραπευτική Ταϋλανδέζικη Μάλαξη

Η Ταϋλανδέζικη μάλαξη( Thai Massageή nuad thai) αποτελεί μια από τις αρχαιότερες θεραπευτικές μεθόδους στην Άπω Ανατολή.

Η διαδικασία της θεραπείας είναι ολιστική, καθώς ενεργοποιούνται πολλά συστήματα του σώματος όπως το νευρικό, το κυκλοφορικό και το πεπτικό.

Δεδομένου ότι κατά την αρχαιότητα ήταν πολύ συνηθισμένη η ανταλλαγή γνώσεων ανάμεσα στους γειτονικούς πολιτισμούς, δεν είναι αρκετά σαφής η χώρα προέλευσης της συγκεκριμένης θεραπευτικής μεθόδου. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι, ότι η αρχική προέλευση αυτής της τεχνικής είναι από την Ινδία, όπου τον 3ο με 2ο αιώνα π.Χ. μεταφέρθηκε, μέσω της διδασκαλίας του Βουδισμού στην Ταϋλάνδη. Εμπνευστής των συγκεκριμένων τεχνικών φαίνεται να ήταν ο γιατρός και προσωπικός φίλος του Βούδα, Jivaka KumarBhaccha. Οι τεχνικές αυτές προφανώς υιοθετήθηκαν από τους γηγενείς Ταϋλανδούς και με τον καιρό αναπτύχθηκε η γνωστή πλέον ταϋλανδέζικη μάλαξη. Υπάρχουν επίσης και ενδείξεις ότι ασκήθηκε επιρροή και από το Κινέζικο σύστημα θεραπείας. Όπως και να χει, η συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος αποτελεί μια από τις βασικότερες μεθόδους ολιστικής θεραπείας της ανατολικής διδασκαλίας και έχει υιοθετηθεί από πολλούς θεραπευτές παγκοσμίως. Η δημοτικότητά της έχει αυξηθεί ραγδαία, καθώς παρουσιάζεται όλο και περισσότερο η ανάγκη των ανθρώπων για χαλάρωση και αποκατάσταση της ψυχικής τους ηρεμίας.


Η Διαδικασία


Στην σημερινή άσκηση αυτής της θεραπευτικής μεθόδου, έχει ακόμη σημαντικό ρόλο η αντίληψη του εναλλακτικού θεραπευτή και η κατάλληλη αλληλεπίδραση και επικοινωνία του με τον δέκτη.


Η θεραπεία βασίζεται σε ρυθμικές πιέσεις στις ενεργειακές γραμμές του σώματος, στους μεσημβρινούς. Ο βαθμός της πίεσης που θα ασκήσει ο εναλλακτικός θεραπευτής εξαρτάται από τον βαθμό ανοχής του σώματος του δέκτη. Ο δέκτης βρίσκεται ξαπλωμένος στο πάτωμα, πάνω σε ειδικό στρώμα. Οι κινήσεις θα πρέπει να είναι αργές και ήπιες. Από την άλλη πλευρά, με την βοήθεια του εναλλακτικού θεραπευτή, ο δέκτης κάνει κάποιες απλές, παθητικές διατάσεις (κινήσεις γιόγκα). Κύριος στόχος της διαδικασίας είναι να τεντωθούν οι μύες και να μην είναι ατροφικοί. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται η "μπλοκαρισμένη" ενέργεια. Μετά από αυτό παράγεται πλέον η σωστή ενέργεια και όλο το σώμα χαλαρώνει.


Τα Οφέλη


Τα οφέλη της συγκεκριμένης εναλλακτικής θεραπείας είναι τεράστια και πολλαπλά. Αρχικά, βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα του ύπνου. Με αυτό τον τρόπο το σώμα αποκτά σταδιακά την ικανότητα να αυτοθεραπευτεί. Γίνεται πιο ευέλικτο, οπότε μειώνεται κατά πολύ το μυϊκό στρες. Επομένως, αλλάζει εντελώς η ψυχολογία και η συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, ενώ παράλληλα τονώνεται η αυτοπεποίθησή του. Το πνεύμα του ατόμου γίνεται πιο οξύ και δεν επιτρέπει πλέον στον εαυτό του να επηρεάζεται τόσο αρνητικά από τις διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις της σύγχρονης καθημερινότητας.


Ως προς τα προβλήματα υγείας, οι επιδράσεις είναι εξίσου θετικές. Αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος και τα επίπεδα του οξυγόνου στους μύες και τον εγκέφαλο. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες, βελτιώνεται ο καρδιακός ρυθμός και διευρύνεται το βάθος της αναπνοής. Επιπλέον, με την επίδραση της στο νευρικό σύστημα μείωνονται τα επίπεδα του πόνου και αποκαθίσταται η υγεία των εσωτερικών οργάνων (στομάχι, έντερο). Επιπλέον, βοηθά σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες που κυοφορούν, ώστε να δεκτούν ήπια τις αλλαγές στο σώμα τους και να γίνει πιο εύκολη και ευχάριστη η διαδικασία του τοκετού. Θεωρείται πολύ χρήσιμη και σε άτομα που έχουν χρόνιες παθήσεις, ώστε να αποφευχθεί η ατροφία.


Σχετικά με ορθοπαιδικά προβλήματα, απομακρύνονται οι τοξίνες από την μυϊκή μάζα, χαλαρώνουν οι τένοντες, αυξάνεται η κινητικότητα και η ευελιξία στις αρθρώσεις, ενώ μειώνεται η ακαμψία.


Το άτομο το οποίο θα υποβληθεί σε αυτή την διαδικασία παρατηρεί αμέσως τις αλλαγές στο σώμα του. Βελτιώνεται το ανοσοποιητικό του, το δέρμα του τονώνεται, βελτιώνεται η διάθεση του και η όρεξη του για σωματική άσκηση. Σε μακροχρόνιο επίπεδο, επιβραδύνεται η γήρανση και υπάρχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον πόνο.


Το Thai Massage συνιστάται ανεπιφύλακτα σε όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και σωματικής κατάστασης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μετά από αυτήν την θεραπεία θα αλλάξει και ο τρόπος της ζωής τους, καθώς όλα πλέον θα αντιμετωπίζονται με αισιοδοξία, περιρρέουσα ενέργεια και πάθος για τη ζωή.


ΠΕΝΝΥ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ

Φυσικοθεραπεύτρια

Σύμβουλος Αισθητικής

Καθηγήτρια ΙΕΚ Εναλλακτικών Θεραπειών


ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Spa Manager